Najneobičnije kuće na svetu

1. Providna kuća u Japanu

Inspirisana načinom života naših predaka koji su se naseljavali na drveću, ova potpuno providna kuća koja nosi naziv „House NA“ nalazi se u Japanu. Mnogo dnevne svetlosti, ali nimalo privatnosti, pa ko voli nek’ izvoli.

2. Skejterska kuća, SAD


Nešto između privatnog skejt parka i kuće, pravo ispunjenje dečačkog sna, projekat je Pjera Andrea Seniserguesa, profesionalnog skejtera i nekadašnjeg svetskog šampiona u ovom sportu. Zakrivljeni zidovi, plafoni i površine, rampe i nameštaj po kojem se može voziti skejtbord čine ovu kuću prvom skejterskom kućom na svetu i definitivno jednom od deset najneobičnijih domova širom sveta.

3. Najuža kuća na svetu, Poljska


Sa samo 92-152 metra širine, Keret House (Dom Kereta), smeštena između dve postojeće zgrade, najuža je kuća na svetu. Kuća se iznajmljuje i kao rezidencija za umetnike zainteresovane da u ovom neuobičajenom prostoru provedu vreme i stvaraju svoja dela.

4. Vodotoranj pretvoren u savremen dom, Belgija


Tridesetak metara visok vodotoranj koji je nacistima služio kao skrovište, pretvoren je u nesvakidašnji životni prostor.

5. Kremenkova kuća, SAD


Kuća u posedu televizijske zvezde Dika Klarka, inspirisana crtanim filmom Porodica Kremenko, nalazi se u Malibuu i procenjena je na 3.6 miliona dolara.

6. Najmanje kuće 1sqm, Nemačka


Prenosive uradi-sam-kuće površine od samo jednog kvadratnog metra ideja su berlinskog arhitekte Van Bo Le-Mencela koji je veći deo života proveo kao izbeglica u socijalnom smeštaju i shvatio da svako treba da ima bar 1m² za sebe. Drvena struktura, mehanizam na razvlačenje (kuća se može postaviti i horizontalno i vertikalno), klizni prozor i vrata koja se zaključavaju čine ovu kuću pogodnom da bude kiosk, dodatna soba u vašem domu ili portabl dom koji ćete postaviti u svom omiljenom krajoliku, sa pogledom koji vam prija, pored komšija po sopstvenoj želji.

7. Tobogan-kuća, Japan


Tobogan-kuća sa tri sprata, stepeništem sa jedne i toboganom duž druge strane kuće nalazi se u Tokiju i projektovana je na zahtev bračnog para sa troje dece. Poseduje sve potrebne prostorije kao i u uobičajenim kućama, ali i izuzetno lepo opremljenu radnu sobu, kao i prostoriju ispunjenu lopticama, a ukućani biraju da li će se kroz kuću kretati stepenicama ili će se, na zabavniji način, spuštati toboganom. Više na: https://resources.realestate.co.jp/living/unique-homes-in-japan-slide-house-in-tokyo/

8. Kuća-stena, Portugalija


Iako izgleda kao džinovska stena, ovo je zapravo kuća sa vratima, prozorima, krovom i dimnjakom, a postala je i prava turistička atrakcija.
Foto: https://www.flickr.com/photos/jsome1/392996487/

9. Kuća napravljena od napuštene crkve, Holandija


Zecc Architecten http://zecc.nl/index.php?page=_&Language=en transformisali su staru crkvu u Utrehtu u porodični dom. Koriste li sveće umesto struje i govore li u njoj tiho i pobožno, znaju samo stanari ovog neobičnog arhitektonskog ostvarenja.

10. Kuća-školjka, Meksiko


Teško je odlučiti se, ali favorit pisca ovih redova jeste kuća u obliku školjke smeštena u Meksiko Sitiju. Po uzoru na Gaudijeva arhitektonska čuda dizajnirala je Arquitectura Organica čije radove možete pogledati na: http://organicarchitecture.weebly.com/organic-habitat.html

Izvor: BoredPanda